Sushi to słynna japońska potrawa – niby złożona z prostych składników, lecz wymaga mistrzowskiej ręki, by uzyskać jej wyborny smak. Jeśli lubisz to danie, to voucher na kurs sushi w Łodzi zapewni Ci ogrom wiedzy, fachowe wsparcie i mile spędzony czas wśród innych pasjonatów azjatyckich smaków. Czeka Cię lekcja, w trakcie której dowiesz się, jak zrobić sushi w domu krok po kroku. Słuchaj uważnie, notuj i podpatruj kuchenne triki, bo za chwilę to właśnie Ty wykonasz swoje popisowe danie. Tutaj historia sushi przeplata się z praktyczną nauką jego komponowania – po skończonych zajęciach zostaniesz domowym sushi masterem!
Zawartość prezentu
- Warsztaty kulinarne obejmujące naukę przygotowywania sushi
- Czas trwania: około 4 godzin
- Zajęcia prowadzone są w szkole gotowania Book&Cook – jest to znane i cenione miejsce w Łodzi, które słynie z organizacji szkoleń kulinarnych. Na uczestników czekają: profesjonalna kadra, świetnie wyposażone stanowiska do gotowania oraz wszelkie niezbędne składniki i akcesoria
- Standardowo w trakcie warsztatów przygotowuje się poniższe dania:
* Futomaki – klasyk kuchni japońskiej; grube rolki sushi wypełnione minimum 4 składnikami (owoce morza, ryby, warzywa)
* Hosomaki – delikatne i cieniutkie rolki, które zawierają niewielką ilość ryżu i tylko 1 składnik (świeże albo marynowane warzywo w wersji wegetariańskiej lub rybę)
* Gunkan – porcje przypominające małe łódeczki; wnętrze wypełnione jest kawałkami ryb z dodatkiem sosu sojowego i wasabi
* California – w odróżnieniu od pozostałych wersji ryż występuje na zewnątrz rolki, a wnętrze wypełnione jest rybnym wsadem otoczonym nori
- Tematyka spotkania obejmuje zarówno kontekst historyczny i kulturowy, jak i praktyczne zajęcia
- Uczestnik dowie się między innymi:
* jak ugotować ryż do sushi
* jak jeść sushi?
* jak zwijać sushi?
* jak pokroić warzywa?
* jak przechowywać potrawę?
* czy da się zrobić sushi bez maty?