Filetuj, krój, zawijaj i delektuj się doskonałym smakiem samodzielnie stworzonego sushi. Kuchnia japońska odkryje przed Tobą swe bogactwo smaków. W towarzystwie mistrza nauczysz się przyrządzać wyjątkowe dania. Warsztaty sushi możesz zrealizować według uznania: w wersji podstawowej lub średniozaawansowanej. Pierwszy stopień to zapoznanie ze składnikami, nauka prawidłowego filetowania i krojenia oraz wykonanie klasycznej wersji sushi. Kolejnym stopniem wtajemniczenia będzie tworzenie prawdziwych dzieł sztuki, a także sushi w tempurze lub sosie. Zostań sushi masterem we własnym domu i zaskocz bliskich swym talentem!
Kulinarna podróż do krainy sushi dla poczatkujących lub nieco bardziej obytych. Specjalnie dla miłośników kuchni japońskiej czeka voucher na szkolenie sushi. Jeśli Twoja dotychczasowa aktywność kulinarna ograniczała się do wizyt w restauracji, dołącz do grupy podstawowej. Nudno z pewnością nie będzie, bo teoria połączona z praktyką sprawi, że zechcesz później w domu przygotować prostą kolację sushi samodzielnie. Jeśli natomiast posiadasz już pewne rozeznanie, zapisz się na warsztaty sushi II stopnia. Dzięki nim pogłębisz swoją wiedzę i umiejętności, poznasz filary doskonałego sushi, nauczysz się komponować składniki, ulepszać oraz modyfikować.
Zawartość prezentu
- Warsztaty kulinarne sushi (dla początkujących lub średniozaawansowanych do wyboru)
- Czas trwania: ok. 4 godzin
- Nauka przyrządzania sushi realizowana jest przez profesjonalną szkołę kulinarną w Warszawie
- Szkolenie składa się z części teoretycznej i praktycznej, które płynnie przeplatają się ze sobą
- Doświadczony trener sushi, świetnie wyposażone studio kulinarne oraz niezbędne akcesoria i produkty. Na czas realizacji uczestnik otrzyma fartuch kuchenny, a materiały szkoleniowe wraz z przepisami może zatrzymać
- Kurs sushi dla początkujących (szkolenie I stopnia) obejmuje odpowiedzi na pytania: jak zrobić sushi w domu, jak filetować łososia oraz jak komponować składniki. W trakcie warsztatów sushi uczestnicy nauczą się:
* robienia tamago
* krojenia łososia
* gotowania ryżu
*wykonywania futomaki, uramaki i nigiri
- Kurs sushi dla średniozaawansowanych (szkolenie II stopnia) obejmuje głównie zajęcia praktyczne:
* poznanie różnorodnych form sushi:
- Tempura sake yaki (na ciepło)
- Ura Maki ebi tempura (z krewetką)
- Fukusa sushi (kształt sakiewki z grzybami w słodkim sosie)
- Gunkan sushi (kształt łódkowaty z ikrą latającej ryby)
- Temaki („mafijne sushi”)
- Inari (ekskluzywna wersja z tofu)
* zastosowanie technik kuchni gorącej:
- przygotowanie ciasta na tempurę i jego obróbka termiczna
- duszenie w sosie ajtsuke (sos sojowy i ryżowe słodkie wino)
- smażenie w wersji katsu mięs i owoców morza