Sztuka kulinarna Tajlandii ma wielkie grono wielbicieli. Któż z nas nie lubi takich dań jak orientalny Pad Thai czy słodko-kwaśna zupa Tom Yum? Połączenie pikantnych sosów, słodkich nut, ostrych przypraw i kwaskowatej limonki czy rozgrzewającego imbiru skradło serca milionów Europejczyków. Teraz masz szansę, aby nauczyć się przygotowywać słynne potrawy kuchni tajskiej. Warsztaty kulinarne, które odbędą się w profesjonalnej szkole gotowania, otworzą przed Tobą drzwi do świata tajskich specjałów. Skorzystaj z tej szansy i w towarzystwie pasjonatów poznaj najpopularniejsze składniki, dania i tajniki gotowania.
Kuchnia tajska zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Jest ona uważana za jedną z najciekawszych i najostrzejszych na świecie. Umiejętności, których nabędziesz podczas warsztatów kuchni tajskiej z pewnością sprawią, że przygotowywane przez Ciebie posiłki nabiorą nowych smaków i kolorów.
Zawartość prezentu
- Kuchnia tajska – kurs gotowania dla 1 osoby
- Czas trwania: ok. 4 godzin
- Zajęcia prowadzone są w słynnej szkole gotowania Instytut Sztuki Kulinarnej w Warszawie. Opinie klientów potwierdzają wysoką jakość merytoryczną prowadzonych tu kursów oraz przyjazną atmosferę
- Profesjonalne studio kulinarne, niezbędne akcesoria i produkty spożywcze. Na czas realizacji uczestnik otrzymuje fartuch kuchenny. Materiały szkoleniowe wraz z przepisami przekazywane są na własność uczestnika, by skomponowane w trakcie kursu kulinarnego potrawy można było przyrządzić też we własnej kuchni
- Zajęcia prowadzone są w grupach (8-16 osób), z czego uczestnicy pracują w kameralnych podgrupach 2-3 osobowych pod okiem mistrza kuchni tajskiej
- Spotkanie obejmuje część teoretyczną i praktyczną, które płynnie się przenikają. Zostaną omówione takie tematy jak:
*najczęściej używane w kuchni tajskiej warzywa, owoce, przyprawy, zioła i sosy
* sposoby przyrządzania potraw
* kultura i tradycje Tajlandii
- Kawa, herbata, woda dla każdego uczestnika. Na koniec szkolenia przygotowane dania można degustować na miejscu lub zabrać do domu, by cieszyć się ich smakiem w towarzystwie bliskich
- W trakcie nauki gotowania przyrządzonych zostanie około 4-5 potraw (np. 2 x przystawka, zupa, danie, główne, deser). Przykładowe menu:
* Tom Yum Goong - ostro kwaśna zupa z krewetkami
* Tom Khaa Gai - zupa galangalowa na bazie mleka kokosowego z kurczakiem
* Pad Thai - klasyczny smażony makaron ryżowy z tofu i kurczakiem
* Kaeng Phet - wieprzowina w czerwonym curry
* Kluay Buat Chee - banany w mleku kokosowym