Czas odkryć Mazury – kulinarne perełki, tradycyjne potrawy i lokalne specjały. To wszystko znaleźć można w wyjątkowo przytulnej Restauracji w Zatoce. Nie bez powodu jest ona uznawana za jedną z najlepszych restauracji w Mikołajkach. Urządzone ze smakiem wnętrza, bogata karta dań i niesamowity taras z widokiem na jezioro. Poznajcie kunszt szefa kuchni i skosztujcie kilku pozycji z menu. Mazurska kolacja dla dwojga czy raczej europejska klasyka na talerzu? Dajcie się porwać kulinarnej przygodzie i spędźcie udany wieczór we dwoje.
Zawartość prezentu
- Kolacja dla 2 osób w Restauracji w Zatoce w Mikołajkach na Mazurach
- Szef kuchni skomponował menu łącząc mazurskie tradycje, regionalne smaki i europejskie standardy. W daniach można odnaleźć wiele produktów od lokalnych dostawców: sery, przetwory, wędliny i wędzone na miejscu ryby
- Potrawy przyrządzone wedle regionalnych receptur, znane i lubiane klasyki kuchni europejskiej oraz dania wegetariańskie – oferta restauracji jest wszechstronna, tak by każdy gość znalazł coś dla siebie
- Restauracja oferuje miejsce w eleganckiej klimatyzowanej sali, na tarasie widokowym, a w sezonie ciepłym także w ogrodzie
- Voucher o wartości 399 zł uprawnia do wyboru dowolnych dań z karty (z wyjątkiem napojów i alkoholi)
- Przykładowe menu:
* Przystawka
Deska specjałów regionalnych: sery, wędzone ryby, marynowane grzyby, wędzonki, konfitura żurawinowa, bagietka i masło
* Zupa
Zupa rybna z lina serwowana z grzankami
* Danie główne
Pierogi z farszem z mazurskiego sandacza, podawane z sosem z szyjek rakowych, parmezanem i rukolą
* Deser
Pavlova beza z migdałowym kremem mascarpone, wiśniami i kruszonką
Jakich potraw warto skosztować na Mazurach?
W trakcie pobytu w Krainie Wielkich Jezior zdecydowanie warto zapoznać się z bogatą ofertą tutejszej kuchni regionalnej. Kuchnia mazurska to przede wszystkim ryby z lokalnego połowu: lin, sandacz, sielawa czy szczupak. Przepastne księgi kulinarne pełne są przepisów na dania rybne: ryby smażone, wędzone, w formie farszu do pierogów, jako składnik zupy czy sałatki. Do najpopularniejszych dań zaliczyć można też mazurskie kartacze (kluski) czy plińce (ziemniaczane placuszki). Przy okazji pobytu w Mikołajkach można będzie poszerzyć horyzonty smakowe, kosztując potraw regionalnych. Dzięki kreatywności szefa kuchni w Restauracji w Zatoce dania te okraszone są szczyptą nowoczesności, nie tracąc swych tradycyjnych walorów smakowych.