Odkryj świat, w którym pierwsze skrzypce gra wino. Weź udział w degustacji win czerwonych i białych, poczuj niuanse smakowe, naucz się rozróżniać trunki z różnych regionów. Warsztaty sommelierskie to świetna okazja, by dowiedzieć się, jak dobierać alkohol do potraw. Do czego pasuje wytrawne wino, a kiedy lepiej sprawdzi się pełne w smaku wino słodkie. Spotkanie ze znawcą win to nie tylko teoria, ale też przyjemność płynąca z degustacji win – testuj je wszystkimi zmysłami i znajdź swój ulubiony trunek.
Zawartość prezentu
- Szkolenie z sommelierem i degustacja win
- Czas trwania: 3 godziny
- Warsztaty winiarskie w Krakowie będą ciekawym doświadczeniem dla tych, którzy chcieliby poszerzyć swoją wiedzę na temat alkoholowych trunków. Tematyka zajęć przedstawiona zostanie w sposób przystępny (nie trzeba posiadać fachowej wiedzy)
- Degustacja obejmuje 7 win o odmiennych właściwościach, np. wina owocowe, mineralne, łagodne, przyprawowe, potężne, ciężkie, aromatyczne i rześkie
- Przykładowe zagadnienia omawiane w trakcie spotkania:
* jak degustować wino w profesjonalny sposób?
* jak ocenić barwę i przejrzystość?
* do czego pasuje wino czerwone?
* do jakich potraw pasuje wino białe?
* jak klasyfikować wino ze względu na styl?
* jak dobrać wino do kolacji?
Degustacja wina to ciekawy pomysł na:
- Wyjątkowy prezent na 40 urodziny dla mężczyzny, bo mówią, że mężczyzna jest jak wino: im starszy, tym lepszy. W trakcie kursu z sommelierem można się pokusić o pytanie, czy zawsze starsze wino smakuje lepiej niż młodsze roczniki?
- Integrację zespołu. Warto rozważyć nietypowe prezenty świąteczne dla pracowników – wspólne zdobywanie wiedzy przy kieliszku wina zjednoczy grupę w nieszablonowy sposób.
- Oryginalny prezent dla ojca na 60 urodziny, który w rodzinnym gronie uchodzi za konesera. Spotkanie z sommelierem może być dla niego świetną okazją, by poszerzyć winne horyzonty.
Jak wygląda degustacja wina?
Warsztaty winiarskie (Kraków) organizowane są w formie grupowego spotkania ( maksymalnie około 20 osób). W zajęciach biorą udział zarówno pasjonaci win, jak i osoby, które chciałyby zdobyć dodatkową wiedzę. Formuła mityngu obejmuje teorię i praktykę, które płynnie się przenikają. Omawiane zagadnienia mają praktyczny wymiar: pozwolą uczestnikowi poczuć się pewnie, odczytując etykiety na butelkach czy dokonując wstępnego wyboru trunku z karty win w restauracji. Prowadzący spotkanie degustator bazuje na alkoholach białych i czerwonych - degustacja obejmie 7 win o zróżnicowanych właściwościach. Uczestnicy nauczą się degustować wino różnymi zmysłami (wzrok, węch i smak), by poznać barwę, powonienie i niuanse smakowe na podniebieniu.