Jak powstaje wino? Czy uprawa i produkcja dobrego wina w Polsce jest możliwa? Jeśli takie, bądź podobne pytania rodzą się w Twojej głowie to teraz masz niepowtarzalną okazję, by uzyskać na nie odpowiedzi. Odwiedź największą mazowiecką winnicę zlokalizowaną we wsi Dwórzno pod Warszawą i weź udział w produkcji winnego trunku. Dowiesz się tam na czym polega praca winiarza, by następnie, pod jego okiem rozlać, zakorkować i okleić własną etykietą aż 6 butelek! Na koniec czeka Cię jeszcze wspaniała degustacja 5 gatunków lokalnego wina.
Winnica Dwórzno położona jest w najwyższym punkcie Mazowsza - na Wysoczyźnie. Malownicze pagórki, rześkie powietrze i dużo zieleni... Dzięki temu miejscowi zwą ten region “mazowiecką Toskanią”. Otoczona lasami winnica spełnia wszystkie warunki ekologicznej uprawy winorośli, która dojrzewa w promieniach południowego słońca. Wino produkowane jest naturalnymi, nieprzemysłowymi metodami i dzięki temu może się poszczycić doskonałą jakością. Poznaj tajniki produkcji stosowane w Dwórznie, a przy okazji spędź aktywne popołudnie przygotowując i butelkując swoją prywatną partię wina.
Zawartość prezentu
- Uczestniczenie w produkcji i własnoręczne butelkowanie spersonalizowanej partii wina
- Czas trwania: około 4 godziny
- Prace w winnicy zmieniają się sezonowo - uczestnik bierze w nich udział według aktualnego harmonogramu. Zwiedzanie winnicy latem będzie różnić się od tego zaplanowanego w miesiącach zimowych
- Wizyta rozpocznie się od spaceru po polach winnicy z przewodnikiem. Później zaplanowane jest zwiedzanie budynków, w których odbywa się produkcja wina, czyli wytwórni. Uczestnik dowie się jakie technologie stosowane są w Dwórznie, a także zapozna się ze sprzętem używanym w winnicy
- Uczestnik dowie się jak działa i będzie miał okazję obsługiwać refraktometr - prosty przyrząd, którym sprawdza się zawartość cukru w moszczu gronowym z dojrzewających winogron
- Jeśli w winnicy będzie winobranie, uczestnik weźmie w nim udział. W Winnicy Dwórzno owoce zbiera się cały rok: dojrzałe, zamarznięte i te porażone szlachetną pleśnią (łac. Botritis cinerea) - a wszystko dlatego, że produkuje się tam różne rodzaje wina: czerwone, białe, owocowe, a nawet zimowe (Eiswein)
- Udział uczestnika w produkcji wina będzie polegał na pomocy winiarzowi, który wykonuje swoje obowiązki według sezonowego planu, a są to m.in.:
- Odciąganie wina z kadzi
- Dodawanie cukru, drożdży bądź pożywki
- Kontrola osadu i filtracja wina
- Sprawdzanie jakości trunków w zbiornikach i parametrów partii produkcyjnej
- Organoleptyczne sprawdzanie kwasowości młodego wina
- Winiarz wprowadzi uczestnika w świat win produkowanych tradycyjnymi metodami i wytłumaczy czym one się różnią od tych produkowanych przemysłowo
- Uczestnik własnoręcznie rozleje wino, a następnie zakorkuje je w butelkach i naklei spersonalizowaną etykietę z wymyśloną przez siebie nazwą
- Na koniec odbędzie się degustacja 5 rodzajów win z sommelierem, który opowie o zasadach dobierania rodzaju wina do posiłku. W degustacji przewidziano także różne przekąski
To ciekawy pomysł na:
- Wymarzony prezent dla mężczyzny, któremu świat wina kojarzy się nie tylko z degustacjami. Zdobyta wiedza i możliwość wcielenia się w rolę winiarza pozwoli mu czerpać jeszcze większą przyjemność z każdej kolejnej butelki
- Urodzinową niespodziankę dla żony. Kobiety kochają delektować się winem, ale wiele z nich lubi także o nim rozmawiać. Niesamowicie piękne krajobrazy i pouczające opowieści będą dla niej niezwykle przyjemnym i ciekawym przeżyciem
- Pełen klasy upominek dla szefa. Enoturystyka to ostatnio bardzo modne zajęcie. Możliwość poszerzenia wiedzy o winie, okazja do nabycia praktycznych umiejętności związanych z jego produkcją oraz degustacja wybornych trunków – takie połączenie z pewnością przypadnie szefowi do gustu!
- Wspaniałe popołudnie we włoskim stylu. Malownicze krajobrazy i wyborne trunki - kto by pomyślał, że tak wspaniałe i pełne uroku miejsce kryje się nieopodal stolicy
Dlaczego warto?
Produkcja wina ma często wielowiekową tradycję, której odkrywanie nęci sekretami. Niejeden koneser rozsmakowany w kosztowaniu trunków pragnie poszerzyć swoją wiedzę także o niuanse związane z uprawą winorośli czy sztuką produkcji wina. Nasadzanie nowych krzewów, winobranie, przechowywanie wina w kadziach, fermentacja, klarowanie, butelkowanie to tylko niektóre procesy, na których opiera się praca winiarza. Podczas warsztatów winiarskich weźmiesz czynny udział w produkcji wina, a następnie skosztujesz wybornego smaku tutejszych trunków. Winnica Dwórzno nazywana jest małą Toskanią, bo prócz plantacji winorośli znajdziemy tu także pokryte lasami pagórki i inne przepiękne okoliczności przyrody. To wspaniały sposób, aby poszerzać wiedzę o winie, jednocześnie ciesząc się obcowaniem z przyrodą i relaksem na łonie natury.