Warsztaty produkcji wina w Winnicy Dwórzno

Wybrany wariant

Uczestnicy 1 osoba

Warszawa (okolice)

739
739 PLN
PLN
  • Rok na realizację
  • 30 dni na zwrot
  • Rok na wymianę
  • Dostawa od 0 zł
LUB
Opis

Jak powstaje wino? Czy uprawa i produkcja dobrego wina w Polsce jest możliwa? Jeśli takie, bądź podobne pytania rodzą się w Twojej głowie to teraz masz niepowtarzalną okazję, by uzyskać na nie odpowiedzi. Odwiedź największą mazowiecką winnicę zlokalizowaną we wsi Dwórzno pod Warszawą i weź udział w produkcji winnego trunku. Dowiesz się tam na czym polega praca winiarza, by następnie, pod jego okiem rozlać, zakorkować i okleić własną etykietą aż 6 butelek! Na koniec czeka Cię jeszcze wspaniała degustacja 5 gatunków lokalnego wina.

Winnica Dwórzno położona jest w najwyższym punkcie Mazowsza - na Wysoczyźnie. Malownicze pagórki, rześkie powietrze i dużo zieleni... Dzięki temu miejscowi zwą ten region “mazowiecką Toskanią”. Otoczona lasami winnica spełnia wszystkie warunki ekologicznej uprawy winorośli, która dojrzewa w promieniach południowego słońca. Wino produkowane jest naturalnymi, nieprzemysłowymi metodami i dzięki temu może się poszczycić doskonałą jakością. Poznaj tajniki produkcji stosowane w Dwórznie, a przy okazji spędź aktywne popołudnie przygotowując i butelkując swoją prywatną partię wina.

Zawartość prezentu

  • Uczestniczenie w winobraniu, produkcji i własnoręczne butelkowanie spersonalizowanej partii wina
  • Czas trwania: około 4 godziny
  • Liczba uczestników: 1 osoba
  • Prace w winnicy zmieniają się sezonowo - uczestnik bierze w nich udział według aktualnego harmonogramu. Zwiedzanie winnicy latem będzie różnić się od tego zaplanowanego w miesiącach zimowych
  • Wizyta rozpocznie się od spaceru po polach winnicy z przewodnikiem. Później zaplanowane jest zwiedzanie budynków, w których odbywa się produkcja wina, czyli wytwórni. Uczestnik dowie się jakie technologie stosowane są w Dwórznie, a także zapozna się ze sprzętem używanym w winnicy
  • Uczestnik dowie się jak działa i będzie miał okazję obsługiwać refraktometr - prosty przyrząd, którym sprawdza się zawartość cukru w moszczu gronowym z dojrzewających winogron
  • Jeśli w winnicy będzie winobranie, uczestnik weźmie w nim udział. W Winnicy Dwórzno owoce zbiera się cały rok: dojrzałe, zamarznięte i te porażone szlachetną pleśnią (łac. Botritis cinerea) - a wszystko dlatego, że produkuje się tam różne rodzaje wina: czerwone, białe, owocowe, a nawet zimowe (Eiswein)
  • Udział uczestnika w produkcji wina będzie polegał na pomocy winiarzowi, który wykonuje swoje obowiązki według sezonowego planu, a są to m.in.:

    - Odciąganie wina z kadzi
    - Dodawanie cukru, drożdży bądź pożywki
    - Kontrola osadu i filtracja wina
    - Sprawdzanie jakości trunków w zbiornikach i parametrów partii produkcyjnej
    - Organoleptyczne sprawdzanie kwasowości młodego wina

  • Winiarz wprowadzi uczestnika w świat win produkowanych tradycyjnymi metodami i wytłumaczy czym one się różnią od tych produkowanych przemysłowo
  • Uczestnik własnoręcznie rozleje wino, a następnie zakorkuje je w butelkach i naklei spersonalizowaną etykietę z wymyśloną przez siebie nazwą
  • Na koniec odbędzie się degustacja 5 rodzajów win z sommelierem, który opowie o zasadach dobierania rodzaju wina do posiłku. W degustacji przewidziano także różne przekąski

Dlaczego warto?

    Winnica Dwórzno to nasza polska Toskania. Malownicze pola winorośli z owocami dojrzewającymi w pełnym słońcu, krzewy na niewielkich pagórkach rozciągające się aż po horyzont, wszechobecna zieleń i otoczenie lasów - ten widok po prostu zapiera dech w piersiach. Plantacji strzegą dwa sokoły, które dziko gniazdują w okolicy - ich pisk odstrasza mniejsze ptactwo przez co owoce są bezpieczne. Często pozostawia się je nieco dłużej na krzewie, aby pokryły się szlachetną pleśnią. Taki zabieg powoduje zwiększenie parowania wody z owocu, a co za tym idzie - większą koncentrację cukrów i substancji aromatycznych. Winnica Dwórzno specjalizuje się także w winach owocowych. Warto wiedzieć, że początki jej historii są związane właśnie z nimi - pierwsze wina, jakie tu powstały były zrobione z malin. Decydując się na realizację tego prezentu zimą, możesz spodziewać się nie lada atrakcji, jaką będzie zbieranie zamarzniętych kiści na Eiswein, czyli wino zimowe. Zamarznięty miąższ wykrusza się z owoców i przeciska przez prasę, i gdy w przypadku "zwykłego" wina z jednego krzewu można uzyskać całą butelkę, tak w przypadku Eiswein - tylko kieliszek! Popołudnie spędzone z winiarzem, który wprowadzi Cię w ten aromatyczny świat win, z pewnością na długo pozostanie w Twojej pamięci.

Ważne informacje

  • Ważność bonu: 12 miesięcy
  • Czas trwania: Około 4 godziny
  • Lokalizacja: Warszawa (okolice)
  • Dostępność: Prezent całoroczny
  • Pogoda: Nie ma wpływu na realizację
  • Osoby obserwujące: Nie
  • Rezerwacja: Możliwość realizacji przez 7 dni w tygodniu (termin oraz godziny realizacji do indywidualnego ustalenia z Usługodawcą)
  • Warunki realizacji: Rezerwacji należy dokonać z co najmniej 7-dniowym wyprzedzeniem
  • Dodatkowe informacje: Prezent przeznaczony dla osób pełnoletnich
Lokalizacja

Dostępne lokalizacje:

Opinie

Oceń ten produkt jako pierwszy

Oceń przeżycie
Anuluj
Dostawa i Płatności
Dostawa:      
       

E-VOUCHER

  0 zł

 

bon elektroniczny w pdf | Już w 5 minut

POCZTA - ekonomiczny polecony

  6 zł

 

2-7 dni roboczych

POCZTA - priorytet polecony

 10 zł

   

1-3 dni robocze

KURIER FEDEX

  0 zł

 

zamówienia powyżej 300zł | 1 dzień roboczy (zamówienia do godz. 12:30)

KURIER FEDEX

12 zł

 

zamówienia poniżej 300zł | | 1 dzień roboczy (zamówienia do godz. 12:30)

ODBIÓR OSOBISTY - Wrocław

  0 zł

 

 

 
Formy płatności:
 

PRZELEW bankowy

PRZELEW internetowy ekspresowy | Przelewy24

KARTY PŁATNICZE debetowe i kredytowe | Przelewy24     

PAY-PO - Kup teraz, zapłać poźniej | Przelewy24 

PAYPAL | Przelewy24

E-RATY | Przelewy24 - przy zakupach powyżej 300zł

GOTÓWKA | Biuro Prezentokracji - Wrocław

Podobne produkty